Afgelopen zaterdag liep ik weer een ultratrail. De Brabantse Ultra trail, ruim 50 km, behoorlijk vlak. Het weerbericht gaf dagen van te voren al aan dat het warm zou worden, heel warm. Balen voor mij, want daar heb ik altijd veel moeite mee. Tot een graad of 15 ben ik in m´n nopjes, maar alles daarboven betekent afzien en minder presteren. Het zij zo.
Mijn levensstijl en eetpatroon durf ik behoorlijk gezond te noemen. Ik eet in de basis puur, gevarieerd, onbewerkt en drie keer per dag. Mijn voeding bestaat uit heel veel groenten en fruit, dagelijks zaden, pitten, noten en peulvruchten. Ik eet plantaardig, maar voeg aan mijn voeding wel dagelijks vloeibare visolie toe en B12. Ook met een wedstrijd in het vooruitzicht, verander ik hier nauwelijks iets aan. Mijn lijf functioneert prima en lijkt altijd wel klaar voor een uitdaging.
Toch zijn er, bijgeloof of niet, een paar dingen die ik in aanloop voor een wedstrijd toch altijd doe. Een glaasje bietensap per dag is daar één van. Het hoge gehalte aan nitraat zou het uithoudingsvermogen verbeteren. Er worden veelbelovende effecten toegeschreven aan bietensap, maar de resultaten van onderzoeken en studies geven wisselende conclusies. Voor mij werkt het, al is het mentaal. Het is hoe dan ook een goede toevoeging aan je eetpatroon, het zit namelijk boordevol antioxidanten die je lichaam heel graag extra binnenkrijgt, zeker na een flinke inspanning. Niet alleen voor een wedstrijd, maar zeker ook in het herstel erna is dit zinvol.
Ik mag graag af en toe een glaasje rode wijn drinken. Toch laat ik deze één tot twee weken van te voren staan. Het zal weinig kwaad doen een paar dagen van te voren, maar bevorderlijk is het sowieso niet. Zit het tegen of wil mijn lijf een keer niet tijdens een trail? Dan weet ik zeker dat het daar niet aan ligt. Het wijntje laat ik dus staan, water drink ik des te meer. Ik sta graag met een goede vochtbalans aan de start, zeker wanneer de temperaturen stijgen tot een graad of 29.
Het stapelen van koolhydraten laat ik achterwege. De darmen vinden het lastig die stapels te verwerken, je lever en alvleesklier worden op te proef gesteld om dit allemaal een plekje te geven. Dagen stapelen werkt voor mij averechts. Ik heb meer aan goede vetten, mede omdat mijn tempo lager ligt en ik lang onderweg ben. De avond van te voren, maak ik wel graag een pastamaaltijd.
Dan is het moment daar. ’s Morgens om 4.45 uur probeer ik havermout met rood fruit weg te werken. Ik doe mijn best, maar de helft belandt terug in de koelkast. Het kopje koffie past er nog net bij en een half uur voor de start van 7.00 is er een beetje ruimte ontstaan voor mijn banaan. Ik probeer zo lang mogelijk voedzaam te eten, zodat mijn lijf zo veel mogelijk voedingsstoffen voor handen heeft. Dat zal het hard nodig hebben de komende dagen. Onderweg drink ik sportdrank. De elektrolyten helpen het vocht goed op te nemen en vast te houden. Bij de eerste post pak ik een plak peperkoek, bij de tweede sinaasappelpartjes. Eten valt me zwaar, het is vreselijk warm. Drinken daarentegen is bijna niet aan te slepen. Eindstand: 3 liter vocht en veel te weinig eten. Over de finish sla ik nog twee cola achterover. Ik sla al het vocht op dat ik niet heb uitgezweet. Pas ’s avonds bezoek ik het toilet.
Mijn favoriete herstelmaaltijd, bami met roerbakgroenten, tempé, zelfgemaakte pindasaus, kimchi en sesamzaadjes smaakt heerlijk, maar ook nu moet een portie laten staan. Ik weet dat ik hem morgen wel op kan, maar blijkbaar geeft m’n lijf vandaag prioriteit aan drinken.
Inderdaad. De volgende morgen word ik wakker met honger. Ik eet veel vandaag, maar opnieuw zo voedzaam mogelijk. Kokosyoghurt met noten en fruit, volkorenbrood met hummus en groenten, scrambled tofu, nog eens fruit en vocht, heel veel vocht. Aan het einde van de dag ben ik aardig bijgevuld. Het herstel is begonnen, maar duurt nog dagen voort. Gelukkig is mijn voedingspatroon altijd voedzaam en herstellend.
Wil je na het lezen van deze blog weten of persoonlijk voedingsadvies jou verder kan helpen? Kijk dan op www.energikvoedingsadvies.nl of volg @energ.ik op Instagram. Als orthomoleculair therapeut en fanatiek (ultra-)loopster help ik je graag bij je sportieve doelen en het optimaliseren van je gezondheid.
Het bericht Eten als een duursporter verscheen eerst op Walk it!.
No responses yet