Er is weinig zo irritant als een gravelfiets die niet lekker schakelt. Net wanneer je dat klimmetje op moet of wanneer de andere dames uit je fietsgroep demarreren zul je zien dat je dat tandje zwaarder niet kunt schakelen. Grrrr! Het afstellen van de versnellingen van je gravelfiets is dan ook een essentiële vaardigheid die je ook eigenlijk zelf zou moeten kunnen uitvoeren. Het zorgt voor een soepele en efficiënte rit en voorkomt slijtage aan de onderdelen van je fiets. Hier is een stapsgewijze handleiding om je te helpen je versnellingen correct af te stellen. Kom je er dan nog steeds niet uit, zoek dan eens wat filmpjes op op Youtube of volg een gravelfiets onderhoud workshop.

Benodigde gereedschappen

 • Fietsstandaard of een manier om je fiets stabiel te houden
 • Kruiskopschroevendraaier
 • Inbussleutels (meestal 4mm of 5mm)
 • Kettingoliesmeermiddel

Stap 1: Voorbereiding

 1. Plaats de fiets op een stabiele plek: Gebruik een fietsstandaard of zet je fiets ondersteboven. Dit maakt het gemakkelijker om bij de versnellingen te komen en de trappers te draaien.
 2. Reinig en smeer de ketting: Een schone en gesmeerde ketting schakelt soepeler. Gebruik een kettingreiniger en breng daarna kettingolie aan.

Stap 2: Afstellen van de achterderailleur

 1. Controleer de kabelspanning: Zet de ketting op het kleinste tandwiel achter en het grootste tandwiel voor. Draai de stelschroef (barrel adjuster) aan de shifter los om de kabelspanning te verminderen.
 2. Afstellen van de limietschroeven: De achterderailleur heeft twee limietschroeven, aangeduid met ‘H’ (high) en ‘L’ (low). Deze bepalen de uiterste posities van de derailleur.
  • H-schroef: Zet de ketting op het kleinste tandwiel achter. Draai de H-schroef zodat de derailleurwieltjes perfect uitgelijnd zijn met dit tandwiel.
  • L-schroef: Zet de ketting op het grootste tandwiel achter. Draai de L-schroef zodat de derailleurwieltjes perfect uitgelijnd zijn met dit tandwiel.
 3. Fijnafstemming: Schakel door alle versnellingen heen en zorg dat de ketting soepel over de tandwielen beweegt. Pas de kabelspanning aan met de barrel adjuster indien nodig.

Stap 3: Afstellen van de voorderailleur

 1. Controleer de kabelspanning: Zet de ketting op het kleinste tandwiel voor en het kleinste tandwiel achter. Draai de stelschroef aan de shifter los om de kabelspanning te verminderen.
 2. Afstellen van de limietschroeven: De voorderailleur heeft ook twee limietschroeven, aangeduid met ‘H’ en ‘L’.
  • L-schroef: Zet de ketting op het kleinste tandwiel voor. Draai de L-schroef zodat de binnenkant van de derailleurkooi ongeveer 1mm vrij is van de ketting.
  • H-schroef: Zet de ketting op het grootste tandwiel voor. Draai de H-schroef zodat de buitenkant van de derailleurkooi ongeveer 1mm vrij is van de ketting.
 3. Hoogte en uitlijning: De voorderailleur moet ongeveer 2-3 mm boven het grootste tandwiel staan wanneer je van voren kijkt. Zorg ervoor dat de derailleurkooi parallel loopt met de kettingbladen.
 4. Fijnafstemming: Schakel door alle voor- en achterversnellingen heen om te controleren of de ketting soepel en zonder geratel schakelt. Pas de kabelspanning aan met de barrel adjuster indien nodig.

Stap 4: Testen en fijnafstemming

 • Test rit: Maak een korte testrit om te controleren of de versnellingen goed schakelen onder belasting. Let op eventuele overslaande kettingen of geratel en maak indien nodig kleine aanpassingen aan de kabelspanning.
 • Herhaal indien nodig: Soms zijn meerdere kleine aanpassingen nodig om alles perfect af te stellen.

Tips voor onderhoud

 • Regelmatige reiniging: Houd de ketting en tandwielen schoon om slijtage en schakelfouten te voorkomen.
 • Controleer kabels en behuizing: Vervang versleten of gerafelde kabels om soepel schakelen te garanderen.
 • Periodiek afstellen: Zelfs als je versnellingen goed zijn afgesteld, kan het door gebruik noodzakelijk zijn om periodiek kleine aanpassingen te doen.

Door deze stappen te volgen, kun je de versnellingen van je gravelfiets zelf afstellen en genieten van een soepel rijdende fiets, ongeacht het terrein waarop je fietst.

Categories:

No responses yet

Geef een reactie