Avocado’s zijn hot en menig food-guru zweert bij de gezondheidseffecten er van. Bijkomend voordeel is dat je met de pit van een avocado verschillende dingen kunt doen, hoewel de mogelijkheden beperkter zijn dan met het vruchtvlees zelf. Hier zijn enkele interessante dingen die je kunt proberen:

  1. Kweken van een avocado plant: Als je geïnteresseerd bent in tuinieren en geduld hebt, kun je proberen een avocado plant te laten groeien uit de pit. Was de pit goed en prik er enkele tandenstokers in, zodat je hem half in een glas water kunt laten hangen, met de puntige kant omhoog. Plaats het glas op een warme plek met indirect zonlicht. Na enige tijd zal de pit wortels ontwikkelen en ontkiemen. Zodra de stengel en bladeren beginnen te groeien, kun je de jonge plant in een pot met aarde overplanten.
  2. Gebruiken als natuurlijke kleurstof: De pit kan worden gebruikt om textiel en papier een roze tot roodachtige kleur te geven. Vermaal de pit tot een fijn poeder en kook het in water om een natuurlijke kleurstof te maken.
  3. Gebruiken in smoothies: Sommige mensen voegen de pit toe aan hun smoothies vanwege het hoge vezelgehalte en de antioxidanten. De pit moet echter wel eerst worden geraspt of gemalen, omdat hij vrij hard is en anders moeilijk te verteren is.
  4. Maken van een gezichtsmasker: De pit bevat veel antioxidanten en olie, die goed kunnen zijn voor de huid. Maal de pit fijn, meng het met andere natuurlijke ingrediënten zoals honing en yoghurt, en breng het als een gezichtsmasker aan.
  5. Avocado-olie maken: Je kunt avocado-olie maken door de pit in kleine stukjes te snijden en deze te laten drogen. Vervolgens kun je de gedroogde stukjes pit in een olie naar keuze (bijvoorbeeld olijfolie) laten trekken om avocado-olie te maken die je voor culinaire of cosmetische doeleinden kunt gebruiken.

Het is belangrijk op te merken dat de pit van een avocado normaal gesproken niet wordt gegeten, omdat het een harde, vezelige structuur heeft en een licht giftige stof genaamd persine bevat. Bij het gebruik van de pit voor iets anders dan decoratie of plantengroei, moet je voorzichtig zijn en alleen de geraspte of verwerkte vorm gebruiken. Als je gezondheidsproblemen hebt of twijfelt, raadpleeg dan altijd een arts voordat je nieuwe voedingsmiddelen of natuurlijke remedies uitprobeert.

No responses yet

Geef een reactie