Je ziet ze regelmatig langskomen tijdens het dames wielrennen, mountainbiken of bij het hardlopen: gelletjes. De ene zweert erbij, de ander krijgt ze niet weg. Een gel heeft echter wel veel voordelen en kan je snel van extra voedingsstoffen voorzien en zijn dus uitermate geschikt voor het eind van een lange wielrenrit, een stevige mountainbike training of in de finale van een hardloop wedstrijd.

Wat zijn gels eigenlijk en wat zit er allemaal in?

Sportgels bevatten vaak een geconcentreerde hoeveelheid koolhydraten en soms ook elektrolyten om de prestaties te verbeteren en vermoeidheid te verminderen. Hier zijn de belangrijkste ingrediënten die je doorgaans in gel sportvoeding kunt vinden:

 1. Koolhydraten:
  Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor het lichaam tijdens inspanning. De meeste sportgels bevatten verschillende soorten koolhydraten, zoals glucose, fructose, maltodextrine of andere snel opneembare suikers. Deze koolhydraten kunnen snel door het lichaam worden omgezet in energie.
 2. Elektrolyten:
  Elektrolyten zijn mineralen zoals natrium, kalium, calcium en magnesium. Tijdens intensief sporten en zweten verliest het lichaam elektrolyten, wat kan leiden tot vermoeidheid en spierkrampen. Sportgels kunnen elektrolyten bevatten om het verlies te compenseren en de hydratatie en prestaties te bevorderen. Meer weten? Lees: zitten er voldoende elektrolyten in je sportdrank
 3. Water:
  Sommige sportgels zijn ontworpen om zonder extra water te worden ingenomen, maar veel sporters gebruiken ze in combinatie met water om ze gemakkelijker door te slikken en om gehydrateerd te blijven.
 4. Cafeïne:
  Sommige gel sportvoeding bevat cafeïne, een stimulerend middel dat vermoeidheid kan verminderen en de alertheid kan vergroten. Cafeïne kan ook helpen om de mentale focus en het uithoudingsvermogen te verbeteren tijdens langdurige inspanning.
 5. Aminozuren:
  Bepaalde sportgels kunnen aminozuren bevatten, vooral vertakte-keten-aminozuren (BCAA’s), die kunnen helpen spierafbraak te verminderen en het herstel te bevorderen.

Het is essentieel om op te merken dat de exacte samenstelling van gel sportvoeding kan variëren afhankelijk van het merk en het specifieke product. Lees daarom altijd het etiket om de specifieke ingrediënten en voedingswaarde te begrijpen voordat je een sportgel gebruikt. Als je twijfels hebt over het gebruik van gel sportvoeding of als je gezondheidsproblemen hebt, raadpleeg dan een sportvoedingsdeskundige of een zorgverlener voor advies.

Op Rideit.nu vind je alles wat je wilt weten over sportvoeding

Categories:

No responses yet

Geef een reactie