Of je beginnend hardloper bent of al meerdere jaren deze sport beoefend, voeding is cruciaal. Je zult er op moeten letten dat je je tank vol houdt. Bij de keuze van sportvoeding moet je dan ook rekening houden met een aantal zaken. Sportvoeding is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de afstand van de hardloopactiviteit, de intensiteit, de duur, het trainingsdoel en de individuele behoeften van de hardloper. Hier zijn enkele richtlijnen voor sportvoeding die geschikt kunnen zijn voor hardlopers:

Koolhydraten: Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstofbron voor duursporters zoals hardlopers. Het is essentieel om voldoende koolhydraten te consumeren voor en na de training of wedstrijd om de glycogeenvoorraden in de spieren aan te vullen. Koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals volkoren granen, fruit, groenten en energierepen kunnen nuttig zijn.

Vocht en elektrolyten: Hardlopen kan leiden tot aanzienlijk vochtverlies door zweten. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven, vooral bij warme omstandigheden. Isotone sportdranken kunnen helpen om vocht en elektrolyten aan te vullen tijdens het hardlopen. Zorg ervoor dat je voor en na de training of wedstrijd voldoende vocht inneemt.

Eiwitten: Eiwitten zijn belangrijk voor spierherstel en -opbouw. Hoewel koolhydraten de primaire brandstof zijn voor hardlopers, is het toch goed om eiwitbronnen zoals mager vlees, vis, zuivelproducten, eieren en plantaardige eiwitten op te nemen in je dieet om spierherstel te bevorderen.

Vóór de training of wedstrijd: Een lichte maaltijd of snack rijk aan koolhydraten en gematigd in eiwitten en vetten kan helpen om energielevels te optimaliseren. Probeer dit ongeveer 1 tot 2 uur voor de activiteit te consumeren, afhankelijk van hoe goed je maag dit verdraagt.

Tijdens de training of wedstrijd: Bij kortere runs (minder dan een uur) is water meestal voldoende om gehydrateerd te blijven. Bij langere runs kan het nuttig zijn om isotone sportdranken of energiegels te gebruiken om koolhydraten en elektrolyten aan te vullen.

Na de training of wedstrijd: Binnen ongeveer 30 minuten tot een uur na de activiteit is het ideaal om een maaltijd of snack te consumeren die koolhydraten en eiwitten bevat om spierherstel en glycogeenaanvulling te bevorderen.

Individuele behoeften: Iedere hardloper is anders, dus het is belangrijk om te experimenteren met verschillende voedingsstrategieën tijdens trainingen om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw lichaam en prestaties.

Onthoud dat voeding een persoonlijke zaak is en dat het raadplegen van een sportvoedingsdeskundige of een arts je kan helpen bij het ontwikkelen van een op maat gemaakt voedingsplan dat past bij je trainingsdoelen en individuele behoeften.

Meer weten over hardlopen, materiaal, training & voeding? Check www.walkit.nu

Categories:

No responses yet

Geef een reactie